Skydd mot spam i kontaktformulär för WordPress

När du använder dig av ett lättillgängligt kontaktformulär på sin webbplats öppnar det dörren för att bottar skickar spam-meddelanden till dig via det formuläret. För att minska chansen att sådana spam-meddelanden skickas kan du använda dig av diverse metoder. I detta inlägg ger jag exempel på hur du kan göra som använder dig av formulär i WordPress.

reCAPTCHA

En populär och välkänd variant av spam-skydd är reCapatcha, som är en del av Google. Denna finns som komplement-plugin eller alternativ i många av de mest använda plugin för kontaktformulär i WordPress.

reCaptcha v2 eller reCaptcha v3?

Version 2 kommer i tre varianter:

reCAPTCHA v2
  • En simpel & klassisk kryssruta med texten ”I’m not a robot”
  • En osynlig variant som körs i bakgrunden. Denna kan vid första blick tänkas vara en smidig lösning, men som istället visar ett – i min mening – relativt fult emblem längst ner till höger. Emblemet går att dölja med CSS och man kan istället lägga in villkoren från Google på annat sätt, men js-koden blir fortfarande kvar på sidan vilket känns lite som en ”ful-lösning”.
  • Och en variant för android appar

Contact Form 7

Sedan version 5.1 kör Contact Form 7 endast reCaptcha v3. Om du hellre önskar köra på v2 kan du använda dig av ett kompleterande plugin, så som Contact Form 7 – reCaptcha v2.

Quiz Fråga

Istället för använda reCaptcha eller liknande, kan du även prova på att köra en fråga där man måste ange korrekt svar för att kunna skicka sitt meddelande. Det är viktigt här att frågan är väldigt simpel. Exempelvis kan du fråga ”Vilket tal är större: 1 eller 9?” med svar 9. Eller riktigt simpel matte så som ”Vad blir 2+8?” med svar 10 (tänk på att där finns vissa som har dyskalkyli där även simpel matte kan vara klurig, så var försiktig med vilken uträkning du kör).

Contact Form 7

I Contact Form 7 kan du lägga in sådan funktion på ett enkelt sätt genom att trycka på [Quiz] när du är inne på inställningarna för ditt kontaktformulär.

Spam Quiz i Contact Form 7

Fyll sedan i vilken fråga du vill ha, följt av korrekt svar efter med separationstecken: |

Spam Quiz i Contact Form 7 - Inställningar